09 Mar
09Mar

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde 

Sellingen: donderdag 9 maart 2023

Betreft: steile waterkanten en fauna uitwaadplaatsen

Geacht college, 

Enige tijd geleden is tijdens de raadsvergaring gesproken over de (fauna) uitwaadplaatsen langs waterkanten in Westerwolde die voorkomen dat mensen, verschillende zoogdieren, vogels en amfibieën komen te verdrinken omdat zij door steile, aangelegde, wanden, niet meer uit het water kunnen komen. Vanaf 2014 vraagt Ecologisch Alternatief, (voorheen Partij voor de Dieren), hier al aandacht voor en dus waren de ontwikkelingen van de afgelopen weken erg hoopvol. De intentie van de wethouder het goed te willen aanpakken speelt daar een belangrijke rol in net als onze belofte u te blijven informeren en mee te denken; vanuit dat standpunt, onze vragen:

Vraag 1:

  • Inmiddels zijn er verschillende uitwaadplaatsen aangelegd maar hoe staat het er nu voor? Is dit proces nog steeds gaande of ligt dit stil?
  • Hoeveel zijn er nu gerealiseerd? En op welke plekken?
  • Op welke locaties staan ze op de planning aangelegd te worden?

Vraag 2:

  • De laatste tijd komen bij ons meldingen binnen over verdronken dieren, waaronder reeën en een goudjakhals; deze laatste is voor onderzoek/autopsie naar Wageningen gebracht. (de locatie is bekend bij de griffie) Bent u daarvan op de hoogte?
  • In Ter Apel zouden, in het verleden, geen uitwaadplaatsen geplaatst hoeven worden omdat daar geen sprake van meldingen van verdronken dieren of te watergeraakte mensen/kinderen zouden zijn maar inmiddels is die situatie veranderd. Daar bent u nu door ons van op de hoogte gebracht en onze vraag is of deze informatie u beweegt dat eerdere besluit te heroverwegen. Zo niet waarom niet?
  • Bij de start van het aanleggen van uitwaadplaatsen bleek de ongerustheid over de kosten onnodig maar tot nu toe is nog niets gedaan met het idee inwoners, scholen, omwonenden, dierenliefhebbers, lokale (natuur) organisaties bij het maken en plaatsen van deze uitwaadplaatsen te betrekken. Gaat u dat nog doen? Zo niet waarom niet.

Graag blijven we op de hoogte van de plaatsingen, ontwikkelingen en evaluaties over de onderlinge afstanden, hoeveelheid die nodig is per traject en het betrekken van inwoners.

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet, 


Edith van der Horst

Fractie Ecologisch Alternatief

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.